Филип Попов: Липсата на реакция от правителството наложи създаването на Комисията за Русия и Турция 

Фев 23, 2016 Новини БСП в медиите 0 1668

Комисията няма да разследва туркофили и туркофоби, русофили и русофоби, а реални данни за чуждо влияние в България

„Основната работа на временната комисия за намеса на Русия и Турция ще бъде да изслуша българските служби за сигурност и да се запознае с фактите и обстоятелствата около твърденията за наличието или липсата на влияние във вътрешно политическия живот на България”. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на комисията Филип Попов. По думите му това е работа на изпълнителната власт, но очевидно до този момент тя не я е свършила. „Няма никаква реакция от страна на нашето правителство, затова се наложи и създаването на тази временна анкетна комисия”, категоричен бе той. Според него това е била и причината левицата да подкрепи създаването на такава комисия. По думите му това трябва да е „червена лампа“ за изпълнителната власт да започне да си върши работата и да защитава националните интереси на България и да не позволява намесата на чужди държави във вътрешнопартийни дела.
          Попов заяви, че комисията трябва да изясни дали има основания за политическата риторика по въпроса с дипломата, обявен за персона нон грата. „Мандадът на комисията е за намеса във вътрешната политика, която обхваща и отделните български политически партии. Ако се говори общо за намеса, такава има от много държави - не само от посочените две”, обясни социалистът.  По думите му, освен това кой посланик къде ходи и на какъв език говори, трябва да има и други факти и резултати от целенасочена намеса, които са по отношение и на нашата национална сигурност. „Комисията не е създадена да изследва туркофили, туркофоби, русофили и русофоби, а да разгледа реални данни за чуждо влияние и резултатите от него в България”, категоричен бе той.

Заплахите за живота на български политици отново показва липсата на сигурност в България

Помолен да коментира вчерашните събития и заплахите за живота на български политици, Попов заяви, че в последната една година липсва сигурност в България. „Полицията е поставена на колене и не може да функционира, да работи нормално, затова с основание протестира. Правителството се опитва да отнеме на служещите в системата достойни придобивки при пенсиониране”, обясни народният представител. Според него това е положението в цяла България и не касае само политици, депутати и премиера. По думите му това се проявява и във външна несигурност по отношение на бежанската вълна, кризата в Сирия. „Очевидно МВР не може да се справи с предизвикателствата. За пореден път се вижда и един от приомите на това управление - когато има сериозен проблем - да се създаде друг, за да го потуши”, заключи Филип Попов. 

Цялото интервю можете да чуете тук: http://bnr.bg/post/100661649/filip-popov-nama-da-razsledvame-turkofili-ili-rusofili